Quantcast
Channel: seat – Teknikens Värld
Viewing all 196 articles
Browse latest View live

Volkswagen erbjuder kompensation och återköp av 480 000 fuskbilar

$
0
0

Gårdagsmorgonens obekräftade uppgifter var på rätt spår. Då sades det att Volkswagen hade nått en förlikning rörande dieselgateskandalen i USA som innebär en ekonomisk kompensation till kunderna som också kommer att erbjudas att sälja tillbaka sina bilar till Volkswagen.

Nu är det officiellt att Volkswagen har nått en principiell överenskommelse gällande ersättning till de drabbade amerikanska kunderna. Detta sedan det under gårdagen hållits domstolsförhandlingar i Kalifornien där representanter från Volkswagen, Porsche och Bosch närvarade tillsammans med representanter från det amerikanska justitiedepartementets miljöavdelning och statliga Federal Trade Commission.

Volkswagen meddelar att man kommit överens med samtliga parter och att de närmaste veckorna kommer att berätta mer om hur den amerikanska lösningen ser ut och vad den innehåller. Dock kan vi redan i dag ta del av vad kunderna i USA har att vänta sig då en kopia av protokollet från domstolsförhandlingarna har offentliggjorts.

I detta protokoll står att läsa att domaren är nöjd med den överenskommelse som man har nått och som innehåller flera olika lösningar. Dessa är att kunderna erbjuds möjligheten att sälja tillbaka sina bilar till Volkswagen, avsluta ingångna leasingavtal eller få bilarna åtgärdade för att möta de miljökrav som ställs på dem. Totalt rör det sig om 480 000 bilar.
Dessutom har man nått en överenskommelse om att Volkswagen ska erbjuda drabbade kunder en betydande ekonomisk kompensation i samband med att bilarna återköps, lämnas tillbaka vid i förtid avslutade leasingavtal eller befrias från fusk.

Volkswagen ska dessutom kompensera för den extra belastning de ha lagt på miljö och människor i form av för höga (upp till 40 gånger högre än vad lagen säger) nivåer av kväveoxider (NOx). Bland annat ska Volkswagen upprätta en fond för lämpliga saneringsinsatser och dessutom göra investeringar som främjar grön fordonsteknik.

Volkswagens representant i domstolen uttryckte att han och hans part är nöjda med överenskommelsen som sägs väl spegla den roll Volkswagen har åtagit sig för att vinna tillbaka kundernas, återförsäljarnas, myndigheternas och alla amerikaners förtroende.

– Vi tror att dessa avtal är ett viktigt steg framåt på vägen mot att göra saker och ting rätt. Vi tror att avtalen och uppgörelsen kommer att leda till att kunderna kompenseras fullt ut och att alla miljöproblem åtgärdas, sa Volkswagen-representanten Robert Giuffra.

Än kvarstår det mycket innan någonting sätts i verket och Volkswagen har fortfarande många hinder kvar att passera innan de kan lägga skandalen med dieselgate bakom sig, bland annat pågår en statlig brottsutredning mot dem och flera regionala stämningar har upprättats.

De europeiska kunder som har drabbats av Volkswagens fusk – 8,5 av totalt 11 miljoner bilar finns i Europa – ska inte kompenseras mer än att de får bilarna åtgärdade. Volkswagen menar att de amerikanska kunderna är hårdare drabbade än de europeiska. Det har inte setts med blida ögon hos de styrande i EU som vill se att även européer kompenseras ekonomiskt.


Vi testar åtta heta sportbilar på bana

$
0
0
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Teknikens Värld nummer 12/2016

Så här ser Teknikens Värld nummer 12/2016 ut. Håll utkik i tidningshyllan! Eller så beställer du online här.

Sportbilssäsongen är här med besked och testlaget vilar inte på lagrarna. Vi tar ut åtta av de nyaste och mest körglada bilarna på en intensiv vårtripp. Dessutom ställer vi dem mot varandra på Kinnekulle Ring. Hela testet läser du i Teknikens Värld nummer 12/2016.

I testet ingår följande bilar:

  • BMW M2 Coupé
  • Jaguar F-Type Coupé R AWD
  • Mazda MX-5 2,0 Sport
  • Mercedes-AMG A 45 4Matic
  • Peugeot 308 GTi 270
  • Porsche Cayman GT4
  • Renault Clio RS 220 Trophy
  • Seat Leon Cupra ST

Vi ber om ursäkt för det stundtals dåliga ljudet. Vi har bokat in oss på en kurs i mikrofonuppträdande.

Seats andra suv kommer 2017

$
0
0

För bara några månader sedan presenterade Seat sin första suv, Ateca, en modell som när den lanseras i augusti kommer att konkurrera med bilar som bland annat Audi Q3 och Mazda CX-5.
Nu bekräftar Seats vd Luca de Meo att de kommer att presentera ytterligare en suv under nästa år. I nuläget är dock uppgifter om bilen ytterst få, det enda vi med säkerhet vet är att den kommer att placera sig under Ateca i modellutbudet vilket innebär att den kommer att konkurrera med bland annat Audi Q2. Då Ateca till viss del baseras på, och delar komponenter med, Leon är det då troligt att den kommande suven på samma sätt kommer att dela komponenter med nästa generation Ibiza.

– Med Ateca lanserar vi en produktoffensiv som kommer att expandera och stärka modellflottan. Tack vare Ateca och dess lillebror, en crossover vi lanserar nästa år, kommer Seat att vara närvarande i det segment som är det snabbast växande på marknaden, sade Luca de Meo under en intervju med Carscoops.

Så säker är din bil mot inbrott och stöld

$
0
0

Antalet stulna bilar i Sverige sjunker men inbrotten och stölderna av bildelar ökar dramatiskt. Bildelsstölderna har enligt Larmtjänst faktiskt fördubblats hittills i år jämfört med förra året. Med andra ord gäller det att välja framför allt en inbrottssäker, men även stöldsäker, bil när du ger dig ut på jakt efter en ny.

Som tur är har svenska NVSA-organisationen, bestående av svenska försäkringsbolag, släppt listan över hur inbrotts- och stöldsäkra 164 bilmodeller som säljs i Sverige är. Totalt säljs omkring 250 olika bilmodeller i vårt land, men tyvärr låter vissa bilmärken, trots påtryckningar, inte testa sina bilar av ett oberoende organ för att få skyddet mot stöld och inbrott klassificerat. Flera biltillverkare låter inte ens offentliggöra egna resultat från interna stöld- och inbrottstester. Det är dåligt för konsumenterna.

Bland övriga 164 testade bilmodeller anses ungefär en tredjedel av bilarna ha toppskydd.

– Resultaten visar att 35 procent av dem fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven. Värst är att några biltillverkare vägrar låta sina nya modeller gå igenom testerna. Mot bakgrund av alla fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes och Honda väljer att inte rapportera sina fordon för klassificering, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige, och fortsätter:

– Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från de tidigare årens toppresultat, men har rakt igenom godkända bilar. Bakom toppskiktet ligger Volkswagen och Seat på ungefär samma nivå.

Bland de biltillverkare som enligt NVSA-normen behöver skärpa sig sett till stöld- och inbrottsskyddet finns exempelvis Dacia, Fiat och Mazda.

NVSA-klassificeringen

NVSA (New Vehicle Security Assessment) är en brittisk norm som ställer upp krav på bilars konstruktion och utrustning. Som första land utanför Storbritannien infördes den i Sverige 2008. Som ovan nämnt är det de svenska bilförsäkringsbolagen som står bakom NVSA-normen i Sverige.

Klassificeringen utförs i två steg där biltillverkaren börjar med att göra en egen självdeklaration. Därefter görs en oberoende efterkontroll av försäkringsbranschen. Till sist graderas bilmodellen efter hur bra den fyller normens krav.

Klassificeringen används dessutom för att rättvist räkna ut olika fordons försäkringspremier. NVSA-normen påverkar helt enkelt konsumenternas plånböcker i allra högsta grad i form av försäkringskostnader.

Ett av NVSA-normens mål, förutom att ge omedelbar upplysning, är att ge konsumenterna mer stöldsäkra bilar i framtiden.

Seat Ateca – tre snabba från provkörningen

$
0
0

Hej Erik, det verkar som att du har lyckats trotsa flygstrejken och tagit dig till Spanien?
– Ja, som tur är har ju norrmännen ett flygbolag vars piloter inte strejkar just nu så det var inga problem att komma hit ned till värmen och lanseringen av Seat Ateca.

Några stora överraskningar?
– Absolut inte. Liksom nya Tiguan byggs Ateca på MQB-plattformen och den börjar vi ju kunna vid det här laget. Alla delar känns igen och på förarplats är det svårt att skilja den från Tiguan. Självklart är motorutbudet detsamma som hos Volkswagen. Hittills har jag kört Ateca med dieselmotorerna på 150 och 190 hästkrafter. Den senare väntas bli storsäljare på tjänstebilsfronten. Det finns bensinare också för att tilltala privatköpare.

Seat Ateca med Erik Wedberg

Något måste väl skilja mellan bilarna?
– Jo, jag tycker att Seaten är snyggare. Den är också 13 centimeter kortare vilket gör att lastutrymmet krymper jämfört med Tiguan. 520 lådliter med framhjulsdrift och 485 med fyrhjulsdrift jämfört med 615 liter för Tiguan. Överhänget bak är kortare. Det förklarar saken.

Och köra?
– Som förväntat av en MQB-baserad bil. Den rullar fint och komfortabelt, är tyst och ganska lättstyrd. Mycket mer om hur den upplevs på vägen, bakom ratten och i baksätet berättar jag i tidningen.

Toppen, men du… när dyker den upp i Sverige?
– Sent i augusti. Men den går att beställa redan nu, från 204 900 kronor.

Hela provkörningsrapporten läser du i Teknikens Värld nummer 16/2016. Det får du inte missa!

Tickande bilbomber – bilarna du ska se upp med

$
0
0

De flesta tillverkare har något de inte vill prata öppet om, som kan bli förödande för konsumenten. Det vill säga oss bilägare. Till de värsta hör Volkswagen-koncernen som nu senast mörkat fifflandet med avgasrening. De ville bli största märke i världen – genom fusk. Eller Takata – den japanska tillverkaren av krockkuddar – som i stället för att rädda slår ihjäl folk.
Det finns fler exempel, bland annat motorer som drar alldeles för mycket olja, kamkedjor som rappar över eller går av, rost som härjar, växellådor som trilskas och mycket, mycket mer. Saker som kan bli riktigt dyra för konsumenten och det vill till att serviceboken är korrekt ifylld och vid rätt miltal om fabrikanten kostnadsfritt ska åtgärda problemet, men ibland hjälper inte ens det.

Bara Teknikens Värld har tre medarbetare som råkat ut för missöden beroende på undermåliga konstruktioner i hyfsat moderna bilar – alla från Volkswagen-koncernen och alla kamkedjerelaterade. Tänk då hur många bilägare som råkat ut för detta globalt. Rena pandemin.

Alfa Romeo

Logotyp Alfa Romeo

Modeller: 159.
Se upp med: Kamkedja/kamrem.

Alfa 159 är en vacker bil och underhållande att köra, men akta dig för tvåliters bensinmotorn 2,2 JTS där kamkedjan kan sträcka sig. Ett symptom är att motorvarningslampan tänds. Byte av kamkedja kostar minst 10 000 kronor. Även dreven, spännare och löpskenor bör bytas och då blir det dubbelt så dyrt. Teknikens Världs egen Alfa–hane, Mikael Stjerna, har råkat ut för kamkedjesträckning på flera av sina Alfa 159. Dieseln 2,4 JTD har kort intervall på kamremsbyte och ska bytas efter fem år eller 15 000 mil och kostar nästan lika mycket i kronor.


Audi

Logotyp Audi

Modeller: A1, A3, A4 och A6.
Se upp med: Sköra kamaxelkedjor och hög oljeförbrukning.

”Försprång genom teknik” är Audis slogan men borde kanske lyda ”handikapp genom inkompetens”. Audi har en hel rad olika motorer som är dåliga, för att inte säga samtliga bensinmotorer. 1,2 och 1,4 TFSI med kamkedja där kedjan kan rappa över redan vid 5 000 mil. 2,0 TFSI har felaktiga kolvar och drar därför stora mängder olja. 2,4 och 3,0 TFSI/3,2 V6 FSI har sköra kamkedjor som gör att knappt ens Audihandlarna vill byta in bilar med dessa motorer.


BMW

Logotyp BMW

Modeller: 1-, 3- och 5-serie.
Se upp med: Kamkedja.

”När du älskar att köra” är devisen från BMW. I verkligheten råder det delade meningar om detta då flertalet ägare drabbats av kamkedjetrassel. Det rör främst tvålitersdieseln N47D20 mellan 2007-2011 som finns i 1-,3- och 5-serien. Felet kan också drabba den sexcylindriga dieselmotorn M57. Kamkedjan sträcker sig, och är man inte uppmärksam på ett svagt rasslande ljud så går den till slut av med katastrof som följd när kolvar och ventiler krockar. Dyrt är bara förnamnet om det inte finns försäkring.


Citroën

Logotyp Citroën

Modeller: C5.
Se upp med: Bromsok, tändspolar och elfel.

Förra C5-modellen (2001-2007), ni vet den som påminner om Barbapappa, dras med en del problem. Bromsoken bak är tillverkade i aluminium och i vårt extrasaltade klimat ärgar de ihop fortare än kvickt med anliggande bromsar som följd. Pinnen som håller beläggen på plats blir i princip omöjlig att slå ur med mindre än att oket går sönder. Tändspolar som havererade var också ett stort problem samt andra el-/elektronikrelaterade fel.


Fiat

Modeller: 500, Panda och Punto.
Se upp med: Irriterande småfel.

Det italienska märket med Punto och 500 i spetsen drabbas inte av några egentliga typfel. Det är mest olika småfel som irriterar i varierande grad och i olika mängd. Lustiga, eller mindre lustiga elfel, vindbrus från oväntade ställen, spruckna drivaxeldamasker, vibrationer, bromsrelaterade fel, trasiga lysen och lampor. Kort sagt det mesta kan krångla, men kvaliteten har blivit bättre under de senaste åren.


Ford

Logotyp Ford

Modeller: Focus och Mondeo.
Se upp med: Rostrisk.

Ford hör väl knappast till de märken som förknippas med hög kvalitet, utan mer som ett medelmärke. Nu under senare år verkar det dock som kvaliteten höjts. På tidigare modeller är det främst rost som kryper i dörrar och lite varstans, och rosten fick fäste snabbt eftersom man använde dåliga tätningsmaterial. Om du är intresserad av en äldre Mondeo eller Focus, syna dem noga i kanterna.


Mazda

Logotyp Mazda

Modeller: 6.
Se upp med: Rostrisk.

Det japanska företaget bygger bilar som är trevliga att köra och som mekaniskt är extremt pålitliga. Tyvärr missade man rostskyddet på Mazda 6 av första generationen och verkstäderna fick rostlaga massvis av bilar på rostskyddsgarantin. Flertalet modeller från Mazda har också brister i ljudisoleringen och uppfattas bullriga från vägljud. Lyssna om du står ut – i längden.


Mercedes

Logotyp Mercedes

Modeller: A-, C-, E- och S-klass.
Se upp med: Rostrisk, motor- och växellådsproblem.

Det tyska finmärket hade stora problem med rost under många år. Från mitten av 1990-talet fram till 2008 rostade samtliga modeller mycket. Främst A-klass som också led av många andra elakartade besvär men också C-klass, E-klass och S-klass rostade. Mercedes har också drabbats av motorstörningar, framför allt 350 V6 mellan 2005-2008, och oskönt växlande automatlådor.


Mitsubishi

Logotyp Mitsubishi

Modeller: Outlander.
Se upp med: Svindyr service.

Outlander som kom 2007 finns med 2,2-litersdiesel på 156 hästkrafter. En trevlig motor om det inte vore för dyr service vid 12 000 mil och svindyr service vid 18 000 mil. Det tar kål på annars vettiga driftskostnader. Motorn finns mellan 2008-2010. Bättre att satsa på en senare modell som fick en annan – starkare – diesel eller tvåliters VW-dieseln som fanns de första åren.


Opel

Logotyp Opel

Modeller: Zafira och Vectra.
Se upp med: Sträckt kamkedja.

Ett mellanmjölksmärke som ryckt upp sig ordentligt på senare år. Däremot ska man passa sig lite för 2,2-liters bensinaren på 155 hästkrafter som sitter bland annat i Zafira och Vectra och har samma problem som Alfa 159 2,2 JTS. Det vill säga att kamkedjan sträcker sig. Motorn är en GM-produkt så det är egentligen fel att skylla på Alfa. En del olika småfel har drabbat Opel men det var som sagt några år sedan.


Peugeot

Logotyp Peugeot

Modeller: 207.
Se upp med: Tänd motorvarningslampa.

Ingår i PSA-koncernen tillsammans med Citroën. Peugeot har en del synder på sitt samvete, bland annat vissa bensinmotorer i 207-modellen. Det gäller främst 1,6 liter på 120 hästkrafter där kondens gör att motorvarningslampan tänds och motorn går in i felsäkert läge. Täta oljebyten krävs samtidigt som man inte enbart ska köra korta sträckor.


Porsche

Logotyp Porsche

Modeller: 911 (996/997) och Boxster (986/987).
Se upp med: Mellanaxellager (IMS).

IMS-lagret kan oförhappandes gå sönder vilket betyder ruin för hela motorn. Inter Mediate Shaft (mellanaxel) drivs av vevaxeln och driver i sin tur kamaxlarna. IMS har ett kapslat, permanentsmort, något underdimensionerat lager på svänghjulssidan. Bör bytas i samband med kopplingsbyte (10 000 mil cirka). Gäller 911 (996/tidiga 997, ej Turbo) och Boxster (986/987).


Renault

Logotyp Renault

Modeller: Megane, Scenic och Laguna.
Se upp med: Täta kamremsintervaller och elfel.

Ett märke som under många år kört med varierande kvalitet i de flesta av sina modeller, bland annat Scenic. Från usel till ganska bra. Numera är de förhållandevis bra. Tidigare gällde kamremsbyten och vattenpumpsbyten titt som tätt och det var dyrt på märkesverkstaden. Andra fel hör el- och elektroniken till där bland annat tändningslås och startkort är överrepresenterade. Tumregel: köp så ny som möjligt.


Saab

Logotyp Saab

Modeller: 9-3 och 9-5.
Se upp med: Motorproblem och pixelfel.

Saab 9-5 är en riktigt prisvärd familjebil och många finns kvar. Några i fint skick med många återstående mil. Däremot hade 9-5 mellan 1998 och 2003 problem med vevhusventilationen för bensinmotorerna B205 och B235 (finns också i 9-3). Tändkassetter och pixelfel är andra problem man kan råka ut för, liksom trötta stötdämpare bak.


Seat

Logotyp Seat

Modeller: Ibiza.
Se upp med: Kamkedjeproblem.

Detta märke ägs av Volkswagen och drivs av samma motorer och samma teknik. Det kan betyda problem med kamkedjemotorerna på 1,2 och 1,4 liter som bland annat gör tjänst Ibiza. Kamkedjan kan rappa på grund av att kedjespännaren fastnar vilket oftast betyder att kolvar och ventiler slår ihop, med ett stort uttag från banken som följd, om man inte har motorförsäkring eller garanti.


Skoda

Logotyp Skoda

Modeller: Fabia.
Se upp med: Kamkedjeproblem.

Precis som Seat ägs även detta märke av Volkswagen och drivs av samma motorer och samma teknik. Det kan betyda problem med kamkedjemotorerna på 1,2 och 1,4 liter som bland annat gör tjänst Fabia. Kamkedjan kan rappa på grund av att kedjespännaren fastnar vilket oftast betyder att kolvar och ventiler slår ihop, med ett stort uttag från banken som följd, om man inte har motorförsäkring eller garanti.


Subaru

Logotyp Subaru

Modeller: Legacy, Outback och Forester.
Se upp med: Tidiga dieslar.

När Subarus första boxerdiesel kom 2008 i Legacy var det ett flertal som gick i luften. Det finns lite olika teorier om varför, men en är att det vid tillverkningen blev för mycket packningsmassa som täppte till en oljekanal. Andra hävdar andra saker, som avsaknad av ett oljehål i ett vevlager eller felaktigheter i oljefiltrets backventil. Hur som helst verkar felen ha minskat över tid.


Toyota

Logotyp Toyota

Modeller: Corolla, Celica och MR2.
Se upp med: Hög oljeförbrukning.

Har drabbats av många återkallelser på senare år även om de inte varit av speciellt allvarlig art. Men åtskilliga VVT-i 1,6-litersmotorer drar plötsligt oanade mängder olja. Det rör framför allt Corolla. Avensis, MR2 och Celica med 1,8 VVT-i drabbas också. Den gemene Toyota-ägaren kollar sällan oljenivån och motorraset kan komma som ett mail i inkorgen.


Volkswagen

Logotyp Volkswagen

Modeller: Polo, Golf och Passat.
Se upp med: Kamkedjeproblem, hög oljeförbrukning och DSG-strul.

Ett märke med oförtjänt bra rykte och som drabbas av mängder av framför allt motorproblem. 1,2 och 1,4 TSI med kamkedja går sönder i parti och minut och de sitter företrädelsevis i Polo och Golf. En klen och dålig konstruktion helt enkelt, vilket bevisas av att Volkswagen gick tillbaka till kamrem 2014. Tvåliters bensinmotorn kan dra mycket olja eftersom kolvarna är/var felaktiga. Andra problem rör DSG-lådor. Främst 7-stegade DQ200.


Volvo

Logotyp Volvo

Modeller: V70, XC70, XC60 och S80.
Se upp med: Skenande motorer.

I den femcylindriga dieselmotorn bör man ha uppsikt över oljenivån. Den kan under vissa omständigheter stiga (blandas med diesel om man mest kör korta sträckor). Då kan motorn skena och varva ihjäl sig. Kan även drabba fyrcylindriga tvålitersdieseln men av helt andra orsaker. Motorerna finns bland annat i V70/XC70 2008-2009 och XC60 2009.

Den europeiska bilmarknaden ökar allt mer i värde

$
0
0

Jämfört med maj förra året så ökade antalet registrerade personbilar med 16 procent, till drygt 1,33 miljoner bilar sålda. Det innebär att antalet registreringar nu närmar sig de siffror man såg i maj 2008, vilket var precis innan ekonomikrisen slog till.

Nästan samtliga märken ökar sin försäljning. Allra mest ökar Jaguar, som jämfört med maj förra året har ökat försäljningen med hela 137 procent, något som säkert hjälptes av lanseringen av F-Pace under maj månad. Närmast bakom hittar vi Renault med en ökning på drygt 34 procent, följt av Honda som ökar med drygt 32 procent. Dock ska det poängteras att Jaguars försäljningssiffror fortfarande är relativt låga trots den enorma ökningen, med drygt 5 500 bilar sålda.

Chevrolet är det märke som minskar allra mest jämfört med maj förra året, då deras försäljning sjunkit med 74 procent. Totalt har märket endast sålt 117 bilar i Europa under maj månad. Andra märken som minskat försäljningen är Seat (0,4 procent),  Alfa Romeo (1,1 procent) och Mitsubishi (10,2 procent).

Märket som säljer allra flest bilar i Europa är fortfarande Volkswagen, med drygt 143 000 bilar sålda trots dieselgate. Dock ökar de endast sin försäljning med drygt 4 procent jämfört med samma period under 2015. Räknar man in alla märken som Volkswagen äger så ökar koncernen med knappt 9 procent. Samtidigt som det går en aning trögt för den tyska koncernen, så går det allt bättre för de franska och italienska. PSA-, FCA- och Renault-gruppen fullkomligt blomstrar och alla märken inom koncernerna ökar kraftigt (med undantag för Alfa Romeo).

ACEA förväntar sig att marknaden kommer att fortsätta växa i storlek framöver och att försäljningen kommer att öka även i juni.

Seat-dominans i STCC på Anderstorp

$
0
0

2012-mästaren Johan Kristoffersson ledde första tävlingen från start till mål medan mästerskapsledaren Robert Dahlgren fick nöja sig med andra plats framför teamkollegan Richard Göransson på tredje plats.

Medan första tävlingen var relativt händelselös var det mer action i den andra tävlingen med omvänd startordning.

Linus Ohlsson startade från pole position men kunde inte hålla ledningen speciellt länge. Istället var det Seat-föraren Daniel Haglöf som tog över taktpinnen med Göransson precis bakom.

Göransson försökte komma ikapp, men var aldrig nära nog för att utmana. Haglöf tog segern bara sju tiondelar framför Göransson medan Kristoffersson kämpade sig upp från tionde plats till sista pallplatsen.

Tidigare F1-testföraren Björn Wirdheim var fyra i mål framför mästerskapsledare Dahlgren på femte plats.

Trots femteplatsen drar Dahlgren ifrån Göransson i ledningen av mästerskapet efter helgen totalt med tre poäng. Volvo-föraren leder med 10 poäng framför Göransson medan Kristoffersson närmar sig på tredjeplatsen, dock hela 47 poäng bakom.

STCC fortsätter om tre veckor på Falkenbergs Motorbana.

Resultat – Race 1
1. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, 1:34.274
2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +2.444
3. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +10.539
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +12.268
5. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +13.121
6. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +17.790
7. Reuben Kressner, Flash Engineering, +29.305
8. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +31.691
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +43.153
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +2 Laps

Resultat – Race 2
1. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, 1:35.074
2. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.726
3. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +3.385
4. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +7.870
5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +8.493
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +8.817
7. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +14.399
8. Reuben Kressner, Flash Engineering, +31.915
9. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +44.740
10. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1 Lap


Toppbetyg i Euro NCAP till Alfa Romeo Giulia, Seat Ateca och Volkswagen Tiguan

$
0
0

Tre bilmodeller som har varit hett stoff den senaste tiden har nu genomgått krocktester hos Euro NCAP, med toppresultat. Volkswagen Tiguan, Alfa Romeo Giulia och Seat Ateca får alla fem stjärnor. Alfa Romeo Giulia är den av bilarna som har bäst skydd för vuxna medan syskonmodellerna Volkswagen Tiguan och Seat Ateca får högst betyg när det kommer till barnsäkerhet. Tiguan är den som listas högst i kategorin för förarstödsystem.

Nedan Giulias, Atecas och Tiguans krocktester på film.

Alfa Romeo Giulia

 

Seat Ateca

 

Volkswagen Tiguan

Volkswagens skandalnota i USA: 128 miljarder kronor

$
0
0

Under tisdagen redovisade amerikanska justitiedepartementet den uppgörelse som man nått med Volkswagen om hur de ska hantera dieselgate-skandalen och alla berörda kunder.
Ägarna till den knappa halvmiljon amerikanska bilar som innehåller fusket, som sänker NOx-nivåerna till overkliga nivåer i laboratoriemiljö, ska erbjudas åtgärd av fusket alternativt återköp av bilar, samt att alla berörda kunder ska kompenseras med mellan 43 000 och 85 000 kronor. Totalt kan summan för denna uppgörelse landa på drygt 85 miljarder kronor.

Utöver ovan nämnda uppgörelse ingår även en form av bötesbelopp på motsvarande 23 miljarder dollar som via USA:s federala miljöskyddsmyndighet EPA ska användas av statliga myndigheter för att ersätta exempelvis gamla dieselbussar och annan infrastruktur som är beroende av diesel.

Dessutom åläggs Volkswagen att med motsvarande 17 miljarder kronor finansiera miljöinriktade program så som utbyggnaden av laddinfrastruktur för elektriska fordon, utvecklingen av utsläppsfria fordon, samåkningstjänster och andra insatser som ser till att oljeberoendet minskar.

Kunderna i USA har till och med december månads utgång 2018 på sig att välja mellan att deras bilar ska åtgärdas eller om de vill genomföra ett återköp. Priset vid återköp är det värde bilen hade innan den stora utsläppsskandalen nystades upp.
Volkswagen har till och med halvårsskiftet 2019 på sig att åtgärda minst 85 procent av de drabbade bilarna, annars möter de ytterligare böter i form av drygt 800 miljoner kronor per procentenhet som skiljer till målet.

De knappa 80 000 3,0-liters dieselmotorer som Volkswagen också fuskat med och som sitter i modeller från Audi, Porsche och Volkswagen ingår inte i ovan nämnda uppgörelse. En motsvarande överenskommelse för dessa väntas dröja ytterligare några månader.

Medan Volkswagen-kunderna i USA erbjuds åtgärd av bil, kompensation och återköp (om inte åtgärd väljs) har Volkswagens europeiska kunder ingenting att hämta mer än själva åtgärden. Av de cirka 11 miljoner skandalbilar som rullar runt om i världen finns 8,5 miljoner i Europa.
De styrande i EU vill se att Volkswagen kompenserar även sina europeiska kunder, men Volkswagen har tidigare hävdat att de amerikanska kunderna är hårdare drabbade än de europeiska och att de därför förtjänar kompensation mer än européerna. Förmodligen rör det sig i stället om tama EU-regler i jämförelse med i USA där Volkswagen hade kunnat stämmas för enorma belopp om de inte gör rätt för sig. Vid tidigare DSG-växellådsproblemen återkallades bilar i USA och kunderna där fick förlängd garanti medan kunderna i Europa enbart fick ny växellådsolja vid nästa servicetillfälle.
Utöver ovan nämnda belopp ska Volkswagen i USA ändå bli skadeståndsskyldiga då de olika staterna utöver federalt även agerar på egen hand.

Volkswagen flaggar för avsevärt högre vinst än väntat

$
0
0

Det är för årets första sex månader som Volkswagen nu ger en ”positiv vinstvarning”. Rörelseresultatet, det vill säga vinst före räntor och skatt, uppgår till motsvarande 71,2 miljarder kronor. Då har inte extraordinära utgifter, främst rörande dieselgate, exkluderats. Räknas dessa bort uppgår rörelseresultatet till motsvarande 50,3 miljarder kronor.
Siffrorna är bättre än vad marknaden förutspådde på förhand.

Orsakerna till att vinsten sägs vara en större efterfrågan på koncernens produkter, som följer trenden i Europa med en allt starkare bilmarknad, samt att flera av de åtstramningsstrategier som de tvingats till efter bland annat skandalen nu har börjat bära frukt.

Seat utmanar till att köra utan sikt

$
0
0

I en video kan man se hur Seat utmanar en tysk turist till att köra nya Seat Ateca med alla fönster täckta, något som turisten själv inte trodde kunde vara möjligt. Han får därefter sätta sig i bilen och endast använda sig av bilderna från bilens kameror för att navigera bilen runt en bana gjord av koner.

Föraren har med sig en instruktör i passagerarsätet för att se till att inget går fel och lyckligtvis går det alldeles galant, men vi får hoppas att detta inte är något som framtida Ateca-förare får för sig att testa när de har tråkigt på långresorna.

Efter Ateca kommer Arona

$
0
0

Seat må ha hakat på suvtrenden lite väl sent med Ateca som debuterade tidigare i år men nu verkar man ha fått upp tempot. 2018 kommer nämnda suv att få ett syskon som med största sannolikhet kommer att heta Arona, ett namn som registrerades av Seat den 15 juli.

Storleksmässigt blir bilen omkring 4,20 meter lång och kommer ha mycket gemensamt med femte generationen Seat Ibiza som debuterar i höst, liksom med koncernsyskonet Audi Q2, bilar som precis som en drös andra Vokswagen-produkter bygger på den flexibla MQB-plattformen.

seat-ibiza-2017

Nästa Seat Ibiza i testdress. Foto: CarPix.

Lilla suvklassen är ett getingbo och Arona kommer att finnas i en handfull olika skepnader. Storsäljaren lär dock bli framhjuldriven och var utrustad med Seats enliters EcoTSI-motor. Konkurrenterna är främst Renault Captur och Peugeot 2008 som i dag har prislappar från 153 900 kronor respektive 134 900 kronor.

Det verkar som att Seat tänker använda begynnelsebokstav A åt bilar av suvkaraktär. Innan Ateca fick sitt namn ryktades det om att modellen skulle heta Aran. Det finns dock mer än ett undantag. Alhambra är ju en MPV och tittar vi i backspegeln hittar vi såväl Altea som Arosa. Den förstnämnda var en liten MPV som fanns i det suvlika utförandet Freetrack. Arosa var en mikrobil (syskon till Volkswagen Lupo) vilket öppnar för Seat att bygga en än mindre suv i framtiden.

Seat Ateca

$
0
0

Seat Ateca är det spanska märkets första suv någonsin. Den är baserad på Volkswagen-koncernens MQB-plattform som även syskonbilarna Volkswagen Tiguan och Skoda Kodiaq använder sig av. De båda nämnda modellerna är delvis konkurrenter till Ateca där spanjoren är betydligt mindre än de övriga. En storleksmässigt mer rättvis konkurrent är Nissan Qashqai, modellen som är populärast i klassen.

I Sverige säljs Ateca med en lång rad olika bensin- och dieselmotorer med effektsiffror som sträcker sig från 115 till 190 hästkrafter. Priserna börjar på strax under 210 000 kronor.

Skoda Kodiaq – så mycket kostar tjeckernas suv

$
0
0

Sällan har en ny suv attraherat till så många klick och läsningar som Skoda Kodiaq lyckades med för en dryg vecka sedan. Tjeckernas nykomling i klassen har alltså all anledning att stolt sträcka på sig, i princip brädad endast av Volvo XC90 när den hade premiär för två år sedan.
Vid Kodiaqs världspremiär serverades spekulanter och intresserade fakta och information av alla de slag, exempelvis hur väldigt rymlig den 4,7 mer långa suven är. Vad som däremot saknades var prisuppgifterna.

Det finns ännu inga priser som är offentliggjorda, men det finns tydliga indikationer på var prislappen är tänkt att positionera sig. Vid Teknikens Världs förfrågan under själva avtäckningen av Kodiaq fick vi svaret att Kodiaq placerar sig mellan syskonbilarna Seat Ateca (som är betydligt mindre, nämligen 34 cm kortare än Kodiaq) och Volkswagen Tiguan. En tydlig fingervisning, dock något luddigare för svensk del. I Sverige säljs nämligen Ateca och Tiguan med i princip helt olika motoruppsättningar, bortsett från en maskin – 2,0 TDI med 190 hästkrafter, fyrhjulsdrift och DSG-dubbelkopplingslåda.  Just denna maskin kommer även att finnas tillgänglig till Kodiaq.
Atecas instegspris, i grundutförandet Style, ligger på 209 400 kronor. För den slanten får köparen en 1,0-liters bensinmotor på 115 hästkrafter, en manuell sexväxlad låda och framhjulsdrift. Den drivlinan har inte Tiguan och Kodiaq kommer inte att få den, i alla fall inte till en början.
Instegspriset för Tiguan i grundutförande ligger på 289 900 kronor, vilket ger en 2,0 liter stor bensinmotor på 180 hästkrafter, en sexväxlad manuell låda och fyrhjulsdrift.

Skoda Kodiaq 2017

Det motoralternativ som är billigast och som finns hos både Kodiaq och Ateca är 1,4-litersbensinaren med cylinderavstängning och 150 hästkrafter. När den är kopplad till en sexväxlad manuell låda kostar den i en framhjulsdriven Ateca 227 900 kronor. Skoda Kodiaq kommer med andra ord att lägga sig ovanför spanjorernas nivå, inte minst då den är så pass mycket större.

Ska Kodiaq jämföras med Tiguan i instegsutförande är det tidigare nämnda 180-hästars bensinmotorn som gäller. I Tiguan kostar den alltså, med manuell låda och fyrhjulsdrift, 289 900 kronor. En prislapp som Kodiaq hamnar under.

Skoda Kodiaq 2017

190-hästarsdieseln med DSG-låda och fyrhjulsdrift kostar till Ateca 317 400 kronor. Samma drivlina till Tiguan betingar ett pris på 332 200 kronor. Med andra ord landar Kodiaq 2,0 TDI 190 hk 4×4 DSG runt 325 000 kronor eller så.

Vill man som Kodiaq-spekulant gå ”all in” är det 240-hästarsdieseln som gäller, en motor som ännu inte är presenterad till Skodan men som får anses vara mer eller mindre bekräftad. Till Tiguan i GTS-utförande, med fyrhjulsdrift och sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda, går 240-hästarsmaskinen loss på 396 300 kronor. Riktigt så högt kommer Kodiaq inte att ligga.

För jämförelsens skull. I Tyskland kostar Seat Ateca (som där finns i det billigare Reference-utförandet men då inte med motsvarande motorer) med ovan nämnda 1,4-liters bensinmotor och cylinderavstängning från motsvarande 235 100 kronor. Tiguan i Tyskland med samma drivlina kostar från motsvarande 262 000 kronor.
Efter några stickprov på diverse olika modellversioner av Ateca och Tiguan kan vi slå fast att, med nuvarande eurokurs, är priserna i Tyskland något högre än i Sverige (exempelvis 7 200 kronor högre för Ateca 1,4 TSI, en differens som exponentiellt växer ju dyrare modell det handlar om). Det ger ändå en ganska bra fingervisning om var Kodiaq placerar sig.


Provkörning av Seat Ateca TSI 150 ACT

$
0
0

Det här är nytt!

Suv-premiär. Ateca är den första suvmodellen i Seats historia.
MQB. Liksom Leon och flera kusiner från Volkswagen, Skoda och Audi byggs Ateca på den modulära MQB-plattformen.
Körhjälp. Ateca blir den första Seat-modellen som kan extrautrustas med kökörningsassistenen Traffic Jam Assist som kan gasa, bromsa och styra bilen automatiskt.

Nu börjar vi på riktigt kunna se effekterna av bokstavskombinationen MQB. Volkswagen-gruppens töjbara, flexibla och i allra högsta grad modulära plattformsteknik MQB innebär nya möjligheter för de Vokswagenägda märkena. För det spanska sorgebarnet Seat innebär det att man äntligen, med kraftig betoning på äntligen, kan lansera en suvmodell. Luckan i modellprogrammet har varit framträdande som ett stort, svart hål.

Suvtrenden har pågått länge och visar inga tecken på avmattning – alla vill köpa en suv numera och försäljningen av suvar i alla storlekar och utföranden ökar stadigt. Stackars Seat har stått utanför och tvingats titta på. Tills nu. Seats ganska begränsade modellprogram bestående av Mii, Ibiza, Leon, Toledo och Alhambra kompletteras nu med Ateca som väntas föra märket till nya höjder.

Seat står just nu med en marknadsandel på 1,5 procent i Sverige. Nu hoppas man komma över två procent, och med Ateca har man fått precis det verktyg som behövs för att nå dit. Nästa år kommer dessutom ytterligare en Seat-suv – ett mindre syskon till Ateca som kommer att dela mycket med Audi Q2. Första provkörningen sker i Barcelona som Seat räknar som sin hemstad. En bit nordväst om staden finns Martorell där Seat har huvudkontor och fabrik. Seat understryker noggrant att Ateca är en bil som inte hade kunnat komma någon annanstans ifrån än Barcelona. Den är 100 procent suv och 100 procent Seat. Förstnämnda må stämma men det senare är en definitionsfråga. Ateca byggs i Skodas fabrik i tjeckiska Kvasiny där även den kommande Skoda-suven Kodiaq ska sättas ihop och så var det ju det där med MQB-plattformen…

Seat Ateca 2017

MQB-baserade bilar har funnits på marknaden ett par år nu och vi vet att de håller hög standard. Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Audi A3, Audi A4, Skoda Octavia och Skoda Superb med flera är genomgående bra bilar och därför är det inte svårt att räkna ut att Ateca inte kommer att vara någon dålig bil. Det visar den sig inte vara heller. Här i Barcelonas innerstads- och förortstrafik är det svårt att hitta något att klaga på. Det luktar väldigt mycket MQB. Och med nya Volkswagen Tiguan färsk i minnet känns det mesta igen. Ateca kan beskrivas som en Tiguan i spanska kläder, men den kan också sägas vara en Seat Leon på styltor.

Fakta: MQB

Förkortningen utläses Modularer Querbaukasten, vilket på svenska kan översättas till modulär tvärställd byggsats. MQB ska inte ses som en regelrätt plattform, utan snarare som en strategi för utveckling av flera olika bilmodeller med några minsta gemensamma nämnare. Genom att låta flera modeller dela vissa detaljer, till exempel olika mått, motorfästen, drivlinor och hjulupphängningar kan man rationalisera utvecklingsarbetet, vilket gör det billigare och snabbare att ta fram nya modeller. Volkswagen-koncernen använder MQB-tekniken för alla modeller i storlek från Polo upp till Passat.

Precis så känns den. På förarplats ser nästan allting ut som det gör i en vanlig Leon och man kan lätt glömma bort vilken bil man sitter i. Så fort man börjar svänga eller köra på ojämnare vägar bryts dock illusionen. Ateca rör på sig mer i sidled, fjädringen är mjukare och sväljer ojämnheter bättre än Leon. Den lätta styrkänslan är däremot snarlik och de olika drivlinorna likaså. Apropå drivlinorna befinner sig Seat i en svår position. De är en förhållandevis stark spelare på privatköpsidan där bensin­motorer dominerar, men de vill också växa på företagssidan där dieselmotorer är ett måste. Drivlineutbudet visar att Seat har tänkt på båda sidor. Bensinspekulanter har att välja mellan en fyrcylindrig, 150 hästkrafter stark 1,4-litersmotor med cylinderavstängning och en trecylindrig variant på endast 1,0 liter och 115 hästkrafter. Den senare finns bara med manuell växellåda och framhjulsdrift medan den stora motorn kan extrautrustas med både dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdriften 4Drive. Med båda dessa tillval och utrustnings­nivån Style kostar Ateca 252 900 kronor.

Medan den trecylindriga motorn lär bli en udda fågel i Sverige kan 1,4-litersfyran hitta hem hos många köpare. Det är en tyst och i stort sett helt vibrationsfri motor som räcker gott och väl för Ateca. Vid provkörningen finns den tillgänglig med manuell växellåda och framhjulsdrift. Det är en kombination som borde ge låg förbrukning men som under provkörningen drar drygt 0,85 l/mil enligt färddatorn. Företag och tjänstebilsåkare väntas i stället välja Ateca med drivlinan som heter TDI 190 4Drive DSG7. Det här är förstås exakt samma tvålitersdiesel, sjuväxlade dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrift à la Haldex som finns i många andra Volkswagenprodukter. TDI 190-motorn har väldigt bra bottenstyrka och dubbelkopplingslådan i senaste tappning växlar mjukare och smartare än tidigare varianter. Dieselversionerna av Ateca har dubbelkopplingslådor med våtlameller medan TSI 150 har den ökända torrlamell-varianten DQ 200.

Seat Ateca 2017

Den stora frågan är varför man ska välja Ateca framför Tiguan. Svaret ligger i känslorna, och plånboken. Många håller nog med om att spanjoren är stiligare än tysken och ingen kan påstå att den är dyrare. Ateca TDI 190 4Drive DSG7 Xcellence kostar från 317 400 kronor. Motsvarande Tiguan heter TDI 190 4Motion DSG7 GT och kostar från 332 200 kronor. Tiguan kan skryta med sitt stora bagageutrymme som rymmer 615–1 655 liter, medan Ateca ligger efter med sina 510–1 604 liter. Ateca-utrymmet krymper dessutom till 485–1 579 liter när bilen har fyrhjulsdrift. Baksätet imponerar dock med lika bra ben- och takhöjd i Ateca som i Tiguan.

Seat vill nå nya kunder, framför allt på företagssidan, med Ateca. Och det kommer de säkerligen att lyckas med. Precis som nya Tiguan är Ateca en stark konkurrent i det numera fullpackade mellanstora suvsegmentet. De kommer att få slåss mot de koreanska kusinerna Hyundai Tucson och Kia Sportage, fransk-japanska Nissan Qashqai och Renault Kadjar. I den matchen luktar det fördel för den tysk-spanska alliansen.

Seat Ateca TSI 150 ACT provkörning

Endast en bråkdel av Volkswagens fuskbilar åtgärdade

$
0
0

Snart är det ett år sedan Volkswagen erkände det fusk som numera går under termen dieselgate. Sedan dess har Volkswagen tagit fram en åtgärdsplan för hur 8,5 miljoner europeiska bilar (11 miljoner totalt över hela världen) ska bli fuskfria, en plan som tyska myndigheten KBA därefter har godkänt steg för steg. Hittills har KBA godkänt åtgärdande ingrepp för cirka 5,1 miljoner bilar där modeller med 1,2- och 2,0-liters dieselmotorer ska få ny mjukvara och där modeller med 1,6-liters dieselmotorer ska uppdateras mekaniskt med nya komponenter.

5,1 av 8,5 miljoner bilar är alltså redo att bli fuskfria, men långt ifrån det antalet har blivit åtgärdade. Enligt Manfred Bort, ansvarig inom Volkswagen för återkallelserna efter dieselgate, har tio procent av bilarna åtgärdats med goda resultat.
Enligt Automotive News har knappt tio procent av fuskbilarna fixats, det vill säga att endast omkring 800 000 bilar har varit inne och fått ny mjukvara. Över fyra miljoner av bilarna som är godkända av KBA rullar fortfarande med fusket aktivt.

I oktober förra året sa Volkswagens vd Matthias Müller att hela 2016 kommer att tas i anspråk för att bilarna ska bli åtgärdade. Därefter har det sagts att merparten av de 8,5 miljoner bilarna som är berörda i Europa kommer att vara åtgärdade innan 2016 års utgång, men så ser det inte ut att bli. Förmodligen kommer även hela 2017 att gå åt till att återkalla och åtgärda bilar.

Seat Ateca X-Perience till Paris

$
0
0

Det tog nio år för Seat att ta sig från sitt första koncept till produktionsklar bil i suvsegmentet. Vi har knappt klarat av första provkörningen av Ateca, som modellen heter, förrän Seat presenterar nästa suvnyhet. Förvisso är det en Ateca men i extra tufft utförande kallad X-Perience.

X-Perience är ingen ny etikett hos en Seat, redan 2014 kom Leon ST i utförandet som innebär höjd markfrigång och tuffa designattribut. En trend som startade med Subaru Outback och Volvo V70 Cross Country under det sena 1990-talet men som har haft föregångare i bilhistorien. Det handlar om ”vanliga” kombibilar som tuffats till, med i fallet Ateca blir det ett udda grepp: en suv som suvar till sig.

Seat Ateca X-perience är olivgrön, utrustad med allterräng-däck monterade på 18 tumsfälgar, tvåliters dieselmotor på 190 hästkrafter, sjuväxlad DSG-låda, 4Drive fyrhjulsdriftsystem och XDS antispinnsystem från Haldex/BorgWarner.
Invändigt finns bland annat senaste generationen av Seats infotainmentsystem samt en åttatums pekskärm och möjlighet till trådlös laddning av din mobiltelefon.

Seat Ateca X-Perience 2017 bak

Prislapp och lanseringsdatum för Seat Ateca X-Perience är ännu inte klart. Men skillnaden i pris mellan Leon ST och Leon X-perience, i sina billigaste utföranden, är i dag strax över 30 000 kronor. ”Vanliga” Ateca startar på 209 400 kronor.

1800 mil på en moped för Nordschleife? Inga problem!

$
0
0

Mopeden som användes är en Honda Super Cub med åtta hästkrafter. Med den körde Lee sedan genom hela Asien och halva Europa för att till slut komma fram till banan i Tyskland. Räckvidden med en full tank är endast 15 mil, vilket innebar en hel del stopp på vägen.

Väl framme tog han sig runt banan två gånger. En gång på samma moped han körde från sitt hem i Sydkorea, och en gång som passagerare i en Seat Leon Cupra. Filmen från den åkturen kan du se här nedanför.

Men inte är han klar nu. Enligt Carscoops kommer han nu att utforska Europa med mopeden för att sedan vid någon punkt vända om och köra hem igen. Att döma av Lee’s reaktioner i videon nedan kan vi anta att han anser resan värt det.

Viewing all 196 articles
Browse latest View live