De flesta tillverkare har något de inte vill prata öppet om, som kan bli förödande för konsumenten. Det vill säga oss bilägare. Till de värsta hör Volkswagen-koncernen som nu senast mörkat fifflandet med avgasrening. De ville bli största märke i världen – genom fusk. Eller Takata – den japanska tillverkaren av krockkuddar – som i stället för att rädda slår ihjäl folk.
Det finns fler exempel, bland annat motorer som drar alldeles för mycket olja, kamkedjor som rappar över eller går av, rost som härjar, växellådor som trilskas och mycket, mycket mer. Saker som kan bli riktigt dyra för konsumenten och det vill till att serviceboken är korrekt ifylld och vid rätt miltal om fabrikanten kostnadsfritt ska åtgärda problemet, men ibland hjälper inte ens det.
Bara Teknikens Värld har tre medarbetare som råkat ut för missöden beroende på undermåliga konstruktioner i hyfsat moderna bilar – alla från Volkswagen-koncernen och alla kamkedjerelaterade. Tänk då hur många bilägare som råkat ut för detta globalt. Rena pandemin.
Alfa Romeo
Modeller: 159.
Se upp med: Kamkedja/kamrem.
Alfa 159 är en vacker bil och underhållande att köra, men akta dig för tvåliters bensinmotorn 2,2 JTS där kamkedjan kan sträcka sig. Ett symptom är att motorvarningslampan tänds. Byte av kamkedja kostar minst 10 000 kronor. Även dreven, spännare och löpskenor bör bytas och då blir det dubbelt så dyrt. Teknikens Världs egen Alfa–hane, Mikael Stjerna, har råkat ut för kamkedjesträckning på flera av sina Alfa 159. Dieseln 2,4 JTD har kort intervall på kamremsbyte och ska bytas efter fem år eller 15 000 mil och kostar nästan lika mycket i kronor.
Audi
Modeller: A1, A3, A4 och A6.
Se upp med: Sköra kamaxelkedjor och hög oljeförbrukning.
”Försprång genom teknik” är Audis slogan men borde kanske lyda ”handikapp genom inkompetens”. Audi har en hel rad olika motorer som är dåliga, för att inte säga samtliga bensinmotorer. 1,2 och 1,4 TFSI med kamkedja där kedjan kan rappa över redan vid 5 000 mil. 2,0 TFSI har felaktiga kolvar och drar därför stora mängder olja. 2,4 och 3,0 TFSI/3,2 V6 FSI har sköra kamkedjor som gör att knappt ens Audihandlarna vill byta in bilar med dessa motorer.
BMW
Modeller: 1-, 3- och 5-serie.
Se upp med: Kamkedja.
”När du älskar att köra” är devisen från BMW. I verkligheten råder det delade meningar om detta då flertalet ägare drabbats av kamkedjetrassel. Det rör främst tvålitersdieseln N47D20 mellan 2007-2011 som finns i 1-,3- och 5-serien. Felet kan också drabba den sexcylindriga dieselmotorn M57. Kamkedjan sträcker sig, och är man inte uppmärksam på ett svagt rasslande ljud så går den till slut av med katastrof som följd när kolvar och ventiler krockar. Dyrt är bara förnamnet om det inte finns försäkring.
Citroën
Modeller: C5.
Se upp med: Bromsok, tändspolar och elfel.
Förra C5-modellen (2001-2007), ni vet den som påminner om Barbapappa, dras med en del problem. Bromsoken bak är tillverkade i aluminium och i vårt extrasaltade klimat ärgar de ihop fortare än kvickt med anliggande bromsar som följd. Pinnen som håller beläggen på plats blir i princip omöjlig att slå ur med mindre än att oket går sönder. Tändspolar som havererade var också ett stort problem samt andra el-/elektronikrelaterade fel.
Fiat
Modeller: 500, Panda och Punto.
Se upp med: Irriterande småfel.
Det italienska märket med Punto och 500 i spetsen drabbas inte av några egentliga typfel. Det är mest olika småfel som irriterar i varierande grad och i olika mängd. Lustiga, eller mindre lustiga elfel, vindbrus från oväntade ställen, spruckna drivaxeldamasker, vibrationer, bromsrelaterade fel, trasiga lysen och lampor. Kort sagt det mesta kan krångla, men kvaliteten har blivit bättre under de senaste åren.
Ford
Modeller: Focus och Mondeo.
Se upp med: Rostrisk.
Ford hör väl knappast till de märken som förknippas med hög kvalitet, utan mer som ett medelmärke. Nu under senare år verkar det dock som kvaliteten höjts. På tidigare modeller är det främst rost som kryper i dörrar och lite varstans, och rosten fick fäste snabbt eftersom man använde dåliga tätningsmaterial. Om du är intresserad av en äldre Mondeo eller Focus, syna dem noga i kanterna.
Mazda
Modeller: 6.
Se upp med: Rostrisk.
Det japanska företaget bygger bilar som är trevliga att köra och som mekaniskt är extremt pålitliga. Tyvärr missade man rostskyddet på Mazda 6 av första generationen och verkstäderna fick rostlaga massvis av bilar på rostskyddsgarantin. Flertalet modeller från Mazda har också brister i ljudisoleringen och uppfattas bullriga från vägljud. Lyssna om du står ut – i längden.
Mercedes
Modeller: A-, C-, E- och S-klass.
Se upp med: Rostrisk, motor- och växellådsproblem.
Det tyska finmärket hade stora problem med rost under många år. Från mitten av 1990-talet fram till 2008 rostade samtliga modeller mycket. Främst A-klass som också led av många andra elakartade besvär men också C-klass, E-klass och S-klass rostade. Mercedes har också drabbats av motorstörningar, framför allt 350 V6 mellan 2005-2008, och oskönt växlande automatlådor.
Mitsubishi
Modeller: Outlander.
Se upp med: Svindyr service.
Outlander som kom 2007 finns med 2,2-litersdiesel på 156 hästkrafter. En trevlig motor om det inte vore för dyr service vid 12 000 mil och svindyr service vid 18 000 mil. Det tar kål på annars vettiga driftskostnader. Motorn finns mellan 2008-2010. Bättre att satsa på en senare modell som fick en annan – starkare – diesel eller tvåliters VW-dieseln som fanns de första åren.
Opel
Modeller: Zafira och Vectra.
Se upp med: Sträckt kamkedja.
Ett mellanmjölksmärke som ryckt upp sig ordentligt på senare år. Däremot ska man passa sig lite för 2,2-liters bensinaren på 155 hästkrafter som sitter bland annat i Zafira och Vectra och har samma problem som Alfa 159 2,2 JTS. Det vill säga att kamkedjan sträcker sig. Motorn är en GM-produkt så det är egentligen fel att skylla på Alfa. En del olika småfel har drabbat Opel men det var som sagt några år sedan.
Peugeot
Modeller: 207.
Se upp med: Tänd motorvarningslampa.
Ingår i PSA-koncernen tillsammans med Citroën. Peugeot har en del synder på sitt samvete, bland annat vissa bensinmotorer i 207-modellen. Det gäller främst 1,6 liter på 120 hästkrafter där kondens gör att motorvarningslampan tänds och motorn går in i felsäkert läge. Täta oljebyten krävs samtidigt som man inte enbart ska köra korta sträckor.
Porsche
Modeller: 911 (996/997) och Boxster (986/987).
Se upp med: Mellanaxellager (IMS).
IMS-lagret kan oförhappandes gå sönder vilket betyder ruin för hela motorn. Inter Mediate Shaft (mellanaxel) drivs av vevaxeln och driver i sin tur kamaxlarna. IMS har ett kapslat, permanentsmort, något underdimensionerat lager på svänghjulssidan. Bör bytas i samband med kopplingsbyte (10 000 mil cirka). Gäller 911 (996/tidiga 997, ej Turbo) och Boxster (986/987).
Renault
Modeller: Megane, Scenic och Laguna.
Se upp med: Täta kamremsintervaller och elfel.
Ett märke som under många år kört med varierande kvalitet i de flesta av sina modeller, bland annat Scenic. Från usel till ganska bra. Numera är de förhållandevis bra. Tidigare gällde kamremsbyten och vattenpumpsbyten titt som tätt och det var dyrt på märkesverkstaden. Andra fel hör el- och elektroniken till där bland annat tändningslås och startkort är överrepresenterade. Tumregel: köp så ny som möjligt.
Saab
Modeller: 9-3 och 9-5.
Se upp med: Motorproblem och pixelfel.
Saab 9-5 är en riktigt prisvärd familjebil och många finns kvar. Några i fint skick med många återstående mil. Däremot hade 9-5 mellan 1998 och 2003 problem med vevhusventilationen för bensinmotorerna B205 och B235 (finns också i 9-3). Tändkassetter och pixelfel är andra problem man kan råka ut för, liksom trötta stötdämpare bak.
Seat
Modeller: Ibiza.
Se upp med: Kamkedjeproblem.
Detta märke ägs av Volkswagen och drivs av samma motorer och samma teknik. Det kan betyda problem med kamkedjemotorerna på 1,2 och 1,4 liter som bland annat gör tjänst Ibiza. Kamkedjan kan rappa på grund av att kedjespännaren fastnar vilket oftast betyder att kolvar och ventiler slår ihop, med ett stort uttag från banken som följd, om man inte har motorförsäkring eller garanti.
Skoda
Modeller: Fabia.
Se upp med: Kamkedjeproblem.
Precis som Seat ägs även detta märke av Volkswagen och drivs av samma motorer och samma teknik. Det kan betyda problem med kamkedjemotorerna på 1,2 och 1,4 liter som bland annat gör tjänst Fabia. Kamkedjan kan rappa på grund av att kedjespännaren fastnar vilket oftast betyder att kolvar och ventiler slår ihop, med ett stort uttag från banken som följd, om man inte har motorförsäkring eller garanti.
Subaru
Modeller: Legacy, Outback och Forester.
Se upp med: Tidiga dieslar.
När Subarus första boxerdiesel kom 2008 i Legacy var det ett flertal som gick i luften. Det finns lite olika teorier om varför, men en är att det vid tillverkningen blev för mycket packningsmassa som täppte till en oljekanal. Andra hävdar andra saker, som avsaknad av ett oljehål i ett vevlager eller felaktigheter i oljefiltrets backventil. Hur som helst verkar felen ha minskat över tid.
Toyota
Modeller: Corolla, Celica och MR2.
Se upp med: Hög oljeförbrukning.
Har drabbats av många återkallelser på senare år även om de inte varit av speciellt allvarlig art. Men åtskilliga VVT-i 1,6-litersmotorer drar plötsligt oanade mängder olja. Det rör framför allt Corolla. Avensis, MR2 och Celica med 1,8 VVT-i drabbas också. Den gemene Toyota-ägaren kollar sällan oljenivån och motorraset kan komma som ett mail i inkorgen.
Volkswagen
Modeller: Polo, Golf och Passat.
Se upp med: Kamkedjeproblem, hög oljeförbrukning och DSG-strul.
Ett märke med oförtjänt bra rykte och som drabbas av mängder av framför allt motorproblem. 1,2 och 1,4 TSI med kamkedja går sönder i parti och minut och de sitter företrädelsevis i Polo och Golf. En klen och dålig konstruktion helt enkelt, vilket bevisas av att Volkswagen gick tillbaka till kamrem 2014. Tvåliters bensinmotorn kan dra mycket olja eftersom kolvarna är/var felaktiga. Andra problem rör DSG-lådor. Främst 7-stegade DQ200.
Volvo
Modeller: V70, XC70, XC60 och S80.
Se upp med: Skenande motorer.
I den femcylindriga dieselmotorn bör man ha uppsikt över oljenivån. Den kan under vissa omständigheter stiga (blandas med diesel om man mest kör korta sträckor). Då kan motorn skena och varva ihjäl sig. Kan även drabba fyrcylindriga tvålitersdieseln men av helt andra orsaker. Motorerna finns bland annat i V70/XC70 2008-2009 och XC60 2009.